Help, mijn kind heeft een ouderavond!  

Meer dan een gesprek: de waarde van een ouderavond

Van welk thema word jij zenuwachtig als je tiener daarover een vraag stelt? Heb je weleens spontane ruzie met je tiener terwijl je een gesprek wilde aangaan over alcoholgebruik? Opvoeden is een kunst. Je wilt het beste voor je tiener, maar soms begrijpen jullie elkaar niet. Dan kan het fijn zijn om eens gedachten uit te wisselen met andere ouders of meer kennis op te doen over het gedrag van je tiener. Tijdens de ouderavonden (of ochtenden) van Chris en Voorkom duiken we in hun brein, zoomen we in op hun gedrag en gaan we voor een gesprek van hart tot hart. Wat kun je verwachten van zo’n avond? Onze trainers leggen het aan je uit. 

Dat opvoeden lang niet altijd eenvoudig is, dat blijkt. De meest voorkomende vragen en zorgen die trainers tijdens ouderavonden horen, gaan over sociale media, schermen en games. Hoe ga je om met schermtijd? Wat is ‘normaal’? Hoe doen andere ouders dat? Hoeveel laat je los? Om maar met de deur in huis te vallen; dat een kind risico’s gaat nemen is heel normaal. Zeker in de puberteit. Juist daarom vinden we de omgeving van het kind belangrijk. Als je de omgeving bereikt, ben je de tiener indirect tot steun. 

Hoe ziet een ouderavond eruit?

Afhankelijk van de aanvraag van een school, gemeente of kerk verzorgt Chris en Voorkom een ouderavond. Dit kan bijvoorbeeld zijn naar aanleiding van een training die eerder is uitgevoerd, zoals bij de preventietraining GRIP-Drugs of de 2-daagse weerbaarheidstraining LEV2Live. Tijdens de ouderavond gaat het over de rol als ouder ten opzichte van je kind die in aanloop is richting pubertijd en/of middelbare school. Op de avond krijg je een beeld van wat er gebeurt in het brein van een tiener en de invloed hiervan op het gedrag. Daarnaast biedt Chris en Voorkom specifieke thema-avonden, zoals over sociale media, gamen, middelengebruik en seksualiteit. Dit zijn zogeheten hot topics voor tieners. Verwacht niet 1,5 uur alleen maar te luisteren. Het gesprek met elkaar en over je tiener vormt een wezenlijk onderdeel van de avond.  

Het doel? We zetten je aan het denken, bieden je handvatten om je rol als ouder positief in te zetten, geven je meer informatie over het puberbrein én motiveren je om actief het gesprek aan te gaan!  

Puberbrein

Niets is zo veranderlijk als een mens en niets is zo veranderlijk als het gedrag van een tiener. Tijdens de puberteit gebeurt er lichamelijk, emotioneel, geestelijk en sociaal veel. Carla (trainer) vertelt als volgt: “Je moet je beseffen dat in de puberteit het brein volop in ontwikkeling is. In de afgelopen jaren zijn er verbindingen gelegd en nu leert het brein effectiever te werken. Oorzaak en gevolg overzien, is iets wat het puberbrein niet goed kan vanwege die ontwikkeling.” 

Ze noemt het voorbeeld van een boekenkast. “Opvoeding kun je vergelijken met een boekenkast. Belangrijke dingen staan op ooghoogte, zoals bijvoorbeeld normen en waarden. Als ouders heb je hun boekenkast ingedeeld. Met de chaos in het brein gaat een puber denken: Wat vind ik hier nu van? Daarvoor hebben ze jou nodig. En ze roepen vragen als: Waarom doen we dat altijd zo? Waarom moet ik dit? Dat kan over gamen gaan. Waarom een paar uur op een dag? Waarom moet ik altijd mee naar opa en oma? Ze zoeken de discussie op om te zoeken naar hoeveel waarde iets heeft. Het gesprek is heel belangrijk om te kunnen plaatsen waar dat boek terug moet.”   

Gouden tip

Als het gaat om de verwachting van een ouderavond is Wilbert (trainer) duidelijk. “Ouders denken soms dat ze op zo’n avond als het ware de gouden tip vinden en dus antwoord krijgen op al hun vragen, maar zo werkt het niet.” Als trainers kun je handvatten aanbieden, maar je hebt niet altijd een pasklaar antwoord. Simpelweg omdat elk kind anders is. “Wat kan helpen, is om verder te kijken dan het moment. De reactie die ik nu geef, welke invloed heeft dit over vijf jaar? Soms is het ook andersom denken. Hoe wil je dat hun toekomst eruitziet? Op basis daarvan bepaal je je vragen en opvoedstrategie. Hiermee kijk je vooral naar: Om welke reden houd ik die grens aan en hoe belangrijk vind ik dit thema nu echt?” Uiteraard betekent dat niet dat je geen regels mag stellen. “Zorg dat je een paar duidelijke regels hebt, zodat ze weten wat de grenzen zijn en wat jij als ouder belangrijk vindt.” 

Wat kun je verwachten van een ouder- of thema-avond van Chris en Voorkom? 

  • Een interessante en gezellige avond waarin je elkaar gaat ontmoeten;
  • (H)erkenning van andere ouders/verzorgers;
  • Opdoen van nieuwe kennis over o.a. het puberbrein;
  • Ruimte voor vragen; Je leert het gedrag van je tiener beter begrijpen en zet een stap in zijn of haar belevingswereld.
Deze 3 praktische tips kan je gelijk al toepassen bij je kind:
  1. Wees de interviewer van je eigen kind! Deze vragen kunnen je hierbij helpen: leer-je-kind-beter-kennen-met-deze-30-vragen.  
  2. Probeer zover als het mogelijk is met het hele gezin aan het avondeten te zitten. Aan tafel leren kinderen over alles praten.  
  3. Tot slot: vergeet niet hoe belangrijk je bent als vader of moeder voor je eigen kind (ook al zeggen ze van niet)! 

We kijken er naar uit om met elkaar in gesprek te gaan. Zien we jou op de ouderavond?  

Scroll naar boven