Sterk jeugdpastoraat vraagt om een zorgvuldig beleid waarin structuren helder zijn en bijdragen aan de veiligheid in de kerk. Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) draagt bij aan het waarborgen van veiligheid van alle betrokkenen. Is dit nu echt nodig? Waarom een VOG voor jeugdleiders in de kerk? Het is veel papierwerk en het zijn ‘maar’ vrijwilligers?!
5 redenen waarom je een VOG vraagt van jeugdleiders in de kerk
- Ter bescherming van kwetsbare groepen – Kerken werken vaak met kinderen, jongeren, ouderen en andere kwetsbare mensen. Een VOG helpt om te voorkomen dat personen met een relevante strafrechtelijke achtergrond een functie krijgen waarin ze misbruik kunnen maken van hun positie.
- Als bevestiging van vertrouwen en veiligheid – Gemeenteleden en bezoekers moeten zich veilig voelen in de kerk. Door een VOG te vragen, laat de kerk zien dat ze de veiligheid serieus neemt en actief preventief beleid voert om misbruik of grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.
- Vanwege de maatschappelijke verantwoordelijkheid – Hoewel een VOG niet wettelijk verplicht is voor alle vrijwilligers in een kerk, wordt het steeds meer gezien als een goede standaard, vooral voor functies waarin men direct met kwetsbare groepen werkt. Dit kan ook juridische problemen voorkomen als er iets misgaat.
- Om reputatieschade te voorkomen – Schandalen rondom misbruik of ander wangedrag binnen kerken hebben in het verleden veel schade aangericht bij betrokkenen. Door een VOG-beleid te hanteren, laat een kerk zien dat ze proactief maatregelen neemt en dit willen voorkomen.
- Om de sterke preventieve functie – Een VOG alleen is niet voldoende om misbruik of ongewenst gedrag te voorkomen, het is een belangrijk onderdeel van een breder beleid waarin bewustwording, gedragscodes en toezicht ook een rol spelen. Daarmee heeft het een sterke preventieve functie.
Vergeving. Iedereen verdient toch een tweede kans?
In de kerk speelt vergeving en een tweede kansen krijgen een grote rol. Tegelijkertijd heeft een kerk ook de verantwoordelijkheid om kwetsbare mensen te beschermen. Het vinden van de juiste balans tussen vergeving en veiligheid is daarom cruciaal.
Een paar overwegingen:
- Type en ernst van het verleden – Niet elke strafbare achtergrond hoeft een probleem te zijn voor vrijwilligerswerk met jongeren. Iemand die ooit een verkeersboete had, kan prima met jongeren werken, maar een verleden van grensoverschrijdend gedrag of geweld tegen kinderen is een ander verhaal.
- Tijdsverloop en verandering – Hoe lang geleden heeft het incident plaatsgevonden? Heeft de persoon sindsdien aantoonbaar zijn of haar leven verbeterd? Is er sprake van berouw en verantwoordelijkheidsbesef?
- Begeleiding en voorwaarden – In sommige gevallen kan een kerk besluiten iemand niet volledig af te wijzen, maar voorwaarden te stellen. Bijvoorbeeld: alleen in samenwerking met een andere vrijwilliger, niet alleen met jongeren zijn of eerst een langere periode in een andere rol dienen.-
- Vergeving vs. verantwoordelijkheid – Vergeving betekent niet automatisch dat iemand overal weer toegang toe krijgt. Iemand kan vergeven zijn, maar nog steeds niet geschikt om met jongeren te werken. Vermijd suggestief gedrag.
- Transparantie en beleid – Het helpt als de kerk een helder beleid heeft over dit soort situaties, zodat beslissingen niet op willekeurige basis worden genomen, maar op basis van duidelijke principes en deskundige begeleiding.
Dus nee, iemand moet niet per definitie altijd worden afgewezen, maar de veiligheid van jongeren moet wel altijd vooropstaan. Vergeving is niet hetzelfde als het terugdraaien van gevolgen.
Kortom, het aanvragen van een VOG voor vrijwilligers in de kerk helpt om een veilige en vertrouwde omgeving te creëren voor iedereen die bij de kerk betrokken is. Dat kan gratis, kijk op gratisvog.nl voor de voorwaarden.
Wil je overleggen of eens navraag doen hoe veilig jeugdpastoraat toegepast kan worden in jouw kerk?