Contact maken met jongeren 1

Hoe maak ik met jongeren contact?

Drempel

Daar staat ze: Anna. Ze lijkt verveeld, plukt aan haar jas, kijkt naar haar moeder en zucht diep. Haar ouders staan koffie te drinken na de kerkdienst en als ik haar zo zie staan, lijkt het alsof ze niet kan wachten om naar huis te gaan. Ik loop op haar af en moet even over een drempeltje heen. Zit deze 14-jarige wel op een gesprekje te wachten? En hoe gaat het verlopen? Wordt het een ja-nee-gesprek en moet ik hard werken, of…  Ik stap op haar af en groet haar. Ik krijg een halve groet terug. Ik weet dat ze op voetbal zit en vraag of ze heeft gewonnen zaterdag. Haar gezicht breekt open en er ontstaat een waterval aan woorden over de wedstrijd. “We hebben met 22-0 gewonnen!” Het gesprek gaat van voetbal, naar school, de moeilijke start die ze dit jaar had, de trots dat ze haar onvoldoendes weer aan het ophalen is en zo gaat het even verder.

Contact maken met jongeren begint met het herkennen en overwinnen van je eigen drempels en vooroordelen. Vaak denken volwassenen dat jongeren niet op een gesprek zitten te wachten, terwijl de realiteit anders kan zijn. Zoals in het voorbeeld van Anna blijkt, kan een simpele vraag over een interessegebied – zoals voetbal – een open en levendig gesprek op gang brengen. Het verhaal over Anna voelt als een succesverhaal, maar het gaat echt niet altijd zo. Soms als ik over de drempel heen stap is het hard werken en een gesloten gesprek. Dan moet ik erop letten dat het stemmetje in mijn hoofd ‘zie je wel’ niet de kop op steekt en mij er de volgende keer van weerhoudt de drempel over te gaan.

Tieners. Wat zie je als je ze ziet zitten of staan? Zie je een ongeïnteresseerde tiener die tijdens de dienst fluistert, die niet kan wachten om weer naar huis te gaan? Of zie je een onzekere jongen die worstelt met zichzelf, of een meisje met een muur om zich heen?

Contact maken, de ander willen horen. Daarmee laat je merken dat de ander, een kind, een tiener ertoe doet.

Belangrijke stappen om contact te maken met jongeren.

  1. Bewustwording van je eigen drempels
    Vraag jezelf af: welke vooroordelen heb ik over jongeren? Verwacht ik afstandelijkheid, desinteresse? Besef dat deze gedachten meer over jou zeggen dan over de jongere. Als mensen laten we ons helaas vaak leiden door onze vooroordelen. Misschien herken jij deze gedachtes wel: ‘Ze zitten niet op een volwassene te wachten’ of ‘Ik heb gewoon niet zoveel met jongeren’. Het is zoveel makkelijker om contact te maken met degene die we kennen, te kiezen voor wat veilig en vertrouwd voelt.
  2. Begin met een laagdrempelig onderwerp
    Zoek aansluiting bij wat de jongere bezighoudt. Dat kan een hobby, sport, school of een andere interesse zijn. Door hierover te beginnen, laat je zien dat je hen ziet en waardeert.
  3. Blijf volhouden, ook als het niet meteen lukt
    Niet elk gesprek zal meteen soepel verlopen. Soms blijft een jongere gesloten of reageert kortaf. Laat je hierdoor niet ontmoedigen en wees geduldig.
  4. Wees oprecht geïnteresseerd
    Jongeren voelen het snel aan als een gesprek geforceerd is. Wees echt benieuwd naar wat hen bezighoudt en luister actief.
  5. Besef het belang van inclusie in de gemeenschap
    Jongeren moeten zich gezien en gehoord voelen binnen de kerk (of andere gemeenschap). Dit vraagt een bewuste inspanning van volwassenen om hen te betrekken.

Ervaar je zelf ook drempels of zie je het bij anderen in de kerk? En zou je, jezelf of anderen graag over die drempel heen willen helpen? Dan begint het met motivatie. Want waarom zou je dat oncomfortabele drempeltje over gaan als je de noodzaak er niet van ziet? Tijdens onze cursussen en trainingen bespreken we de motivatie en noodzaak van jeugdpastoraat in de gemeente. Waarom is het noodzakelijk dat kinderen en jongeren er helemaal bij horen, dat ze gezien en gehoord worden, dat het leven gedeeld wordt? Wat is het gevolg ervan als het niet gebeurt? We zien bewustwording ontstaan bij deelnemers en ook in hun kerken, de start van verandering. Maar daar blijft het niet bij.  Als je je bewust bent van de noodzaak, moet je nog wel leren wat je moet doen. Hoe zorg je dat er goed werkend jeugdpastoraat is in de kerk, dat de hele gemeente zich na inzicht van de noodzaak ook de stap maakt naar de praktijk?

Wil je structureel beter worden in het maken van contact met jongeren? Dan kan een cursus, boek of gesprek met anderen helpen om inzicht en vaardigheden te ontwikkelen. Maar het allerbelangrijkste is: doe het gewoon! Stap over die drempel en maak contact.

Wil je meer informatie wat jou of je gemeente kan helpen om de drempel over te gaan? Wij helpen jullie graag. Bekijk ons aanbod voor kerken of mail naar planning@chrisvoorkom.nl.

Scroll naar boven