‘Loop niet zo te stressen’ heb je dat wel eens tegen iemand gezegd? Of tegen jezelf als je weer eens stress hebt voor die toets of presentatie die je moet doen. Als je stress hebt kan je niet meer goed nadenken, je hoofd verlamt en je denkt niet meer helder na. Veel jongeren hebben last van stress omdat ze bang zijn voor wat anderen van hen denken of stress door social media. Herken jij het? Lees verder.
Een beetje stress kan je best helpen. De spanning voor een presentatie of voor een deadline geeft je adrenaline, je lijf wordt actief en de adrenaline helpt je om hard en gefocust te kunnen werken. Maar te vaak veel spanning, te veel stress werkt niet. Je krijgt dan zo veel adrenaline in je lijf, je lijf staat constant op aan waardoor je uitgeput raakt en eigenlijk minder geconcentreerd en minder slim kunt werken. Je kunt dan gerust nutteloos rondjes door je kamer lopen zonder echt iets te doen. Die stress helpt dus echt niet, en als je lange tijd gestrest of gespannen bent dan raak je uiteindelijk uitgeput. Je raakt vermoeid en bent sneller geïrriteerd of emotioneel, dat noemen we overspannen zijn en als je dan zelfs nog door blijft gaan kun je een burn-out krijgen.
9 dingen die Nederlandse jongeren volgens onderzoek veel stress geven:
- Het perfecte plaatje: ‘Alles moet gewoon perfect zijn. Niemand is eigenlijk perfect’
- Niet teleur willen stellen – ‘Iedereen verwacht heel veel van de jongeren tegenwoordig’
- Alles in één keer goed doen – ‘Je moet de juiste keuzes maken en in één keer goed kiezen’
- Presteren wordt beloond – ‘Van groeien word je gelukkig en niet per se van zijn’
- Spanningen en zorgen thuis – ‘Ik zit op school, loop stage en tegelijkertijd wil ik er voor mijn moeder zijn’
- Zorgen om problemen in de wereld – ‘Als wij doorgaan zoals nu, gaat de aarde er gewoon aan’
- Rusteloosheid en gejaagdheid – ‘Je moet door blijven gaan om te voorkomen dat het teveel wordt’
- Gemis van echt contact en gevoelens van sociale onveiligheid – ‘Je kunt eigenlijk niemand vertrouwen’
- Behoefte aan steun -‘Ik heb tegenwoordig niet het idee dat er veel naar je wordt geluisterd’
Alcohol en drugs
Stress is voor sommige jongeren ook de trigger om veel alcohol of drugs te gebruiken, je voelt je even ontspannen en dat voelt heerlijk! Als je dit gebruikt/nodig hebt om je beter te voelen is er een grote kans dat je eraan verslaafd raakt. Dat middel neemt echter maar eventjes dat stressgevoel weg en geeft maar eventjes een fijn gevoel. Maar als het is uitgewerkt komen alle gevoelens van stress en spanning weer terug, de problemen zijn namelijk niet opgelost. Je gaat steeds meer alcohol/drugs nodig hebben om je te kunnen ontspannen. En zo raak je verslaafd.
Maar wat helpt dan wel tegen stress?
Een goede planning, op tijd beginnen met wat je moet doen helpt natuurlijk. Maar ja, dat lukt niet altijd. Het helpt ook om je angstige gedachten te relativeren: Hoe erg is het eigenlijk als mijn presentatie niet goed gaat? Of, hoe erg is het als ik een keer niet op mijn berichtjes reageer? Maar wat helpt er als je toch die stress ervaart:
- Zoek afleiding; luister naar mooie muziek, lees een spannend boek of kijk een gave film. Doe iets wat jou energie geeft, iets wat jij echt leuk vindt.
- Bouw momenten in van niets doen en rust, lekker hangen op de bank en kletsen met je moeder of met je vrienden; als je rust neemt dan kan je het volgende moment weer beter presteren. Je lijf en je gedachten hebben rust nodig.
- Slaap genoeg! Een vast ritme van slapen en wakker zijn helpt.
- Sporten; dat is gezond voor je lichaam en voor je hersenen, maar ook een lekkere uitlaatklep voor je frustraties.
- Praat erover, laat iemand ander je helpen met plannen en bepalen wat echt belangrijk is en wat best even kan wachten. Kom ff kletsen op onze chat.