Social media: waar haal je je waarde uit?

Social media: waar haal je je waarde uit?

Even insta checken terwijl je op de bus wacht, ’s avonds voor het slapen nog snel die nieuwe vlog kijken, met vrienden naar de stad; dat vraagt om een selfie! Gedrag dat je vast herkent bij leerlingen. Social media is verweven met ons leven en we besteden er graag veel tijd aan. Waar komt die enorme aantrekkingskracht vandaan?

Social media is de plek waar iedereen iets van zichzelf laat zien, waar je jezelf profileert. Het is de plek waar er met hartjes, duimpjes en comments wordt gestrooid. Eindeloos filmpjes kijken, TikTokken en ‘snappen’ met vrienden, het is niet meer weg te denken uit het leven van jongeren.

In de puberteit wil je ontdekken wie je bent en hoe je jezelf aan anderen wilt laten zien. Je profileren op social media heeft hierop invloed. Positieve reacties geven een goed gevoel, negatieve reacties veroorzaken juist het tegenovergestelde.

Wat er ongemerkt kan gebeuren is dat we daar onze eigenwaarde vandaan halen. Krijgen we veel leuke comments, hartjes en duimpjes, dan geeft dat een goed gevoel. Je krijgt het gevoel dat je geaccepteerd wordt. Maar als dat om een of andere reden stopt of minder wordt, verandert dat dus ook je waarde. Het is dan ook goed om je af te vragen waar je je waarde vandaan haalt.

Dit thema ook bij jou op school behandelen? Bekijk ons aanbod of neem contact op via planning@chrisvoorkom.nl.

Scroll naar boven