Je verhaal kwijt kunnen op de EO-Jongerendag: “Ik kom mijn vriend brengen”

Je verhaal kwijt kunnen op de EO-Jongerendag: “Ik kom mijn vriend brengen”

Het team van Chatmetchris staat nu al een aantal edities op rij paraat op de EO-Jongerendag. Met een gele schoolbus als herkenningspunt worden jongeren die hun hart willen luchten, de hele dag ontvangen. Wendy van Herk is een van de medewerksters die klaar staat voor jongeren via (chat-)gesprekken. Ze vertelt over haar ervaringen.

Goed Nieuws

Het thema van de afgelopen editie was ‘Goed Nieuws’,” verteld Wendy. “Een van de onderwerpen die werd uitgelicht, was ‘gedachten aan zelfdoding’. Gedurende het programma was er was een jongen die zijn levensverhaal vertelde. Hij is tijdens zijn leven blind geraakt en heeft gekampt met gedachten aan de dood. Er werd de oproep gedaan om naar de bus te gaan of via de chat contact op te nemen als je hierover wilde doorpraten of als je je wel een somber voelt.

Face-to-face

Er kwamen gedurende de dag veel jongeren op ons af om hun hart te luchten. Er was de mogelijkheid om te chatten, maar de jongeren kozen er vaker voor om face-to-face te praten. Er werd verder gepraat over sombere onderwerpen, maar er kwamen ook tieners met kwesties over zingeving en geloof, verliefdheid en relaties.”

Dubbel gevoel

Dat er veel jongeren een gesprek nodig hebben, kan een dubbel gevoel geven. Wendy: “Aan de ene kant is het mooi om te zien dat zoveel jongeren naar ons toe komen en zich kwetsbaar op durven stellen. Maar aan de andere kant doet het je wel beseffen wat een nood er is. Dan vraag je je af: ‘Kunnen ze dit dan bij niemand kwijt?’”

Vriendschap en openheid

Op de EO-Jongerendag weet je: je bent niet alleen. Soms hebben jongeren een ander nodig die hen een duwtje in de rug geeft, om iets kwijt te kunnen waar ze al even mee zitten. Een bijzondere gebeurtenis die Wendy is bijgebleven: “Er kwamen twee jongens naar me toe. De ene jongen zei: “Ik kom mijn vriend brengen. Hij eet bijna niks en slaapt niet goed, want hij heeft problemen met z’n vriendin.” Ik vond het zo lief dat hij zich over zijn vriend had ontfermd. Ik vroeg of hij wilde dat zijn vriend erbij kwam blijven zitten. Zo gingen we met z’n drieën in gesprek. Het was erg mooi om te zien dat ze zo’n sterke vriendschap hadden.”

De face to face-gesprekken zijn even wat anders dan de slogan van Chatmetchris belooft. Toch was er enorm veel openheid. Wendy: “Je merkt dat er bij jongeren behoefte aan is dat er iemand mee denkt in hun leven. Met de gesprekken willen we jongeren een stapje vooruit helpen. Want uiteindelijk is het niet aan ons. Dat is soms lastig, want je wil problemen graag voor ze oplossen.”

Naast ruimte voor gesprekken, stond er bij Chatmetchris ook een cartoonist die portretten maakte van jongeren.

Scroll naar boven