"Ik voel mij opgejaagd en wil dat iemand mij helpt om al het schoolwerk goed te doen"

“Ik voel mij opgejaagd en wil dat iemand mij helpt om al het schoolwerk goed te doen”

De spanning voor een presentatie of voor een deadline herken je vast. Vaak werkt het zelfs fijn vlak voor een deadline omdat je brein actief wordt. De adrenaline helpt om er nu echt voor te gaan zitten en gefocust te werken. Dat heet gezonde spanning. Maar als je vaak spanning en stress voelt, bijvoorbeeld als je schoolwerk veel van je vraagt of bij je bijbaan is het superdruk, dan werkt spanning negatief. Het brein is namelijk voortdurend (24/7) actief en raakt uitgeput. Daardoor lukt het concentreren niet, je voelt je opgejaagd en moe. Je wordt  snel geïrriteerd of emotioneel. Daardoor trek je je terug van je vrienden. En je voelt het al. Het gaat niet goed met je. Nee, het gaat steeds slechter! Je zit in een negatieve spiraal.

Hoe kom je daar uit?

Ja, dan komen de tips. Alsof je zelf uit deze spiraal kan komen. En dat kan, maar dat is wel erg lastig. Je hebt andere daarbij nodig: Steun van volwassenen en betrouwbare vrienden. Kijk eens om je heen. Wie zou jij graag eens over jezelf willen vertellen? Stuur eens een appje naar diegene. Contact maken is een goede stap.

Je kan jezelf ook verplichten om wat anders te doen dan schoolwerk. Naar buiten toe, muziek luisteren of lekker tekenen. Het helpt je brein om even niet te hoeven werken. En als je toch echt aan de slag moet. Stel doelen die je prima kunt halen. Niet bij alles hoef je een 9 of een 10 te scoren.

Weet bij dit alles… Elke avond is onze chat open. En ben je welkom om even je verhaal te doen.

Wil je graag anoniem je verhaal kwijt?
Je kunt altijd terecht bij de chat!

Meer berichten

Scroll naar boven