Het gevaar van snus

Het gevaar van snus

Haast onzichtbaar zit het kleine zakje onder hun lip. Ze voelen zich erg stoer, omdat de leraar niets doorheeft. Binnen een paar minuten zit er net zoveel nicotine in hun bloed als bij het roken van zes tot twintig (!) sigaretten. Steeds meer scholen vragen ons om voorlichting te geven over het gevaar van snus.

“Snus is heel populair”, vertelt preventietrainer Arjan Niezen. In elke klas waar hij komt, kennen de leerlingen snus. “Het lijken net kleine theezakjes die vol zitten met nicotine. De tieners stoppen het zakje onder hun bovenlip voor een nicotine-kick.

Het gevaar van snus

Arjan: “Elke tiener worstelt met stress. In het begin helpt snus inderdaad. Je wordt rustig en kunt je beter concentreren, dat maakt het juist zo gevaarlijk. Omdat ze het niet roken en geen teer in hun longen krijgen, denken jongeren dat snus niet schadelijk is.” Niets is minder waar. Snus veroorzaakt een hoge bloeddruk en verhoogt de kans op diabetes. Bovendien raak je razendsnel verslaafd. “Je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Jongeren worden onrustig, somber en angstig. Ze kunnen zonder niet meer in slaap vallen.”

Cruciale preventielessen

Tijdens de preventielessen zet Arjan de leerlingen zelf aan het denken. “Ik vertel niet alleen over de risico’s van verslavende middelen, maar stel ze vragen. ‘Hoe ga jij om met groepsdruk?’ ‘Voel je je gestrest?’ Als jongeren snus gebruiken, wennen ze eraan om lastige gevoelens te verdoven. Juist in de tienerfase is het belangrijk dat je ontdekt hoe je op een gezonde manier omgaat met emoties en stress. Daarom zijn de preventielessen zo cruciaal.”

Help ons jongeren wakker schudden

Maak jongeren bewust van de risico’s van verslavende middelen! Geef voor de preventielessen.

Scroll naar boven