Implementatietraining jeugdpastoraat

Workshopavond Uit goed Hout(en) gesneden

Wanneer

15 september 2025    
19:00 - 21:30

Evenement type

Van vapen, social media tot gamen en groepsdruk – hoe blijf je in verbinding met je kind?

Jongeren groeien op in een wereld vol uitdagingen, verleidingen en risico’s. Als ouder zie je hoe snel die wereld verandert: scrollen op TikTok, uren gamen, snappen met vrienden, vapen tijdens pauzes, en voortdurend te maken hebben met groepsdruk en de drang erbij te horen. Het kan soms voelen alsof je de aansluiting verliest of niet meer precies weet wat er speelt. Hoe houd je het bij én hoe blijf je in gesprek met je kind, juist als het spannend of ingewikkeld wordt?

Tijdens deze interactieve ouderavond nemen we je mee in de leefwereld van tieners van nu. Je krijgt inzicht in hun online gedrag, de invloed van social media, de aantrekkingskracht van vapen en gamen, en de kracht van groepsdruk. Wat drijft jongeren, waar liggen de risico’s en hoe kun je signalen herkennen?

Daarnaast krijg je praktische handvatten om als ouder betrokken en stevig naast je kind te blijven staan. Hoe voer je een open gesprek zonder dat het direct een discussie wordt? Hoe maak je duidelijke afspraken? Hoe stel je grenzen én blijf je tegelijkertijd in verbinding?

🗓 Datum: Maandag 15 september
🕢 Tijd: 19.15 – 21.30 uur
📍 Locatie: Wijkcentrum Cultuurhuis Schoneveld, Zonnehout 36, Houten

Wat kun je verwachten?

19.00 – 19.15 Inloop
19.15 – 19.30 Plenaire aftrap
19.30 – 20.15 Workshopronde 1
20.30 – 21.15 Workshopronde 2
21.15 – 21.30 Afsluiting

Per workshopronde kies je een thema dat jou aanspreekt:

🧠 Wat doet-ie nu?! – Over het tienerbrein en risicogedrag

Waarom nemen tieners soms zoveel risico’s? En waarom lijkt logisch nadenken ineens ver te zoeken? In deze workshop duiken we in de werking van het tienerbrein. Meer inzicht in hun ontwikkeling helpt je om gedrag beter te begrijpen én om hen als ouder of opvoeder effectiever te begeleiden.

Verwacht herkenning, praktische tips en nieuwe inzichten die je direct kunt toepassen!

💬 Praten mét je tiener – In gesprek over risicogedrag

In gesprek gaan met je tiener… makkelijker gezegd dan gedaan. Ze willen zich loskomen, hun eigen keuzes maken – terwijl jij met al je levenservaring de beren al ziet. Hoe zorg je ervoor dat je écht met je tiener in gesprek komt, zonder dat ze afhaken?

In deze workshop leer je hoe je ruimte geeft, goede vragen stelt én aanzet tot nadenken. Met praktische tips en tools om de verbinding met je tiener te versterken – zelfs als het spannend wordt.

📱 Scrollen en Snappen – Social media en tieners

Snapchat, TikTok, Insta… tieners leven online. Social media verbindt, vermaakt én beïnvloedt – en dat voelen ze zelf ook. Hoe help je, je tiener om het positieve eruit te halen en weerbaar te zijn tegen de keerzijde?

In deze workshop krijg je inzicht in hun digitale wereld én handvatten om je kind te begeleiden in het gebruik van social media.

💨 Help, mijn kind vaped – Wat kun je als ouder doen?

Waar vroeger een sigaret rondging, is het nu de vape. Ondanks regels en risico’s blijft vapen aantrekkelijk voor veel tieners – vaak onder invloed van groepsdruk. Hoe maak je, je kind weerbaar vóórdat ze beginnen? En wat kun je doen als ze al vapen?

In deze workshop krijg je eerlijke info, herkenbare situaties en praktische handvatten om je kind te begeleiden in deze uitdaging van nu.

🎮 Game on of game over? – Wanneer wordt gamen een zorg?

FIFA, Fortnite, Call of Duty… gamen is leuk, sociaal en ontspannend. Maar wat als het doorslaat? Als het spel steeds meer grip krijgt op je kind? Wanneer moet je ingrijpen? En hoe?

In deze workshop krijg je inzicht in tieners, gamen én praktische tips om je kind te helpen balans te vinden – zodat gamen leuk blijft, en geen strijd wordt.

Je hoeft het niet alleen te doen – kom, luister, leer en ontmoet andere ouders die met dezelfde vragen rondlopen. Samen staan we sterker.

Toegang is gratis. Iedereen is welkom! Meld je wel even aan.

Workshop avond ouders

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*












Nieuwsbrief

Door verder te gaan bevestig je dat je het privacy-statement van Chris en Voorkom hebt gelezen en begrepen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scroll naar boven