Draag mij in je hart!

Draag mij in je hart!

Hey jij daar, wat vind jij van de volwassenen in de kerk? Word je niet af en toe verschrikkelijk moe van ze? Volwassenen zien blijkbaar goed wat er in de samenleving aan de hand is en weten vaak precies wat jij er aan kan doen om de wereld een beetje mooier te maken.
Lijken ze niet een beetje op Google? Google kan ook zo’n antwoord geven waar je helemaal niets aan hebt! Net als dat volwassenen dat hebben. Hoe komt dat toch?

Stel dat je de vraag hebt: ‘Het lukt me niet mijn aandacht er bij te houden in de kerk, heb ik nu te weinig geloof?’. De radars in het volwassen brein beginnen te draaien. Op zoek naar een antwoord waar jij wat mee kan. Ze denken: ‘Je telefoon maakt het vast niet makkelijker. Vroeger kon je ermee bellen en sms’en. Er zijn nu zoveel meldingen en berichtjes die je moet beantwoorden. Als je nu voortaan op zaterdagavond alvast je telefoon weg legt en er op zondag probeert af te blijven. Dan kun ze zich op zondag veel beter concentreren.’ En vanuit die gedachten geven ze jou vervolgens advies.

Luisteren

Volwassenen luisteren vooral naar van jouw woorden en wat ze van jou waarnemen. Ze kijken naar jouw (online) gedrag. Wat ze van je zien, vullen ze aan met hun eigen (volwassen) gedachten. Die gedachten worden weer gekleurd door hun vele ervaringen en hun normen en waarden die ze in hun eigen leven hebben meegekregen. En dat bepaalt mee wat hun (on)terechte meningen en oordelen zijn. Hun eigen mening en oordelen klinken dan door in het in het antwoord op jouw vraag.

Maar heb jij door zo’n antwoord het idee dat er nu geluisterd is naar jouw vraag? Heb je het idee dat er begrepen wordt wat je bedoeld? Is jouw twijfeling gezien? Heb je ooit wel eens een volwassene ontmoet die keek met zijn hart? Niet een die met zijn verstand een antwoord gaf, maar iemand die wachtte totdat jouw woorden uitgesproken waren en daarmee ook een plekje gaf aan jouw gevoel.
Iemand die even stil bleef bij jouw vraag, zodat je kon uitleggen wat je ermee bedoelde. Waardoor jij merkte, nu word ik begrepen. 

Echt

Wat zul je je welkom en vertrouwd gevoeld hebben bij die persoon. Iemand die echt kan luisteren, iemand die stil durft te zijn en durft te luisteren. Wat je ook verteld. Iemand die jouw leven en jouw worstelingen wil zien en wil kennen. Iemand die verder doorvraagt en jou echt wil ontmoeten. Iemand die niet met een mening of een oordeel komt. Als je zo iemand kent. Houd met hem maar contact. Dat zijn de beste, je zit namelijk in zijn/haar hart!

Wil je graag anoniem je verhaal kwijt?
Je kunt altijd terecht bij de chat!

Meer berichten

Scroll naar boven