Contact maken met jongeren

Contact maken met jongeren

Hoe kunnen we de drempel over?

Daar staat ze: Anna. Ze lijkt verveeld, plukt aan haar jas, kijkt naar haar moeder en zucht diep. Haar ouders staan koffie te drinken na de kerkdienst en als ik haar zo zie staan, lijkt het alsof ze niet kan wachten om naar huis te gaan. Ik loop op haar af en moet even over een drempeltje heen. Zit deze 14-jarige puber wel op een gesprekje te wachten? En hoe gaat het verlopen? Wordt het een ja-nee-gesprek en moet ik hard werken, of…  Ik stap op haar af en groet haar. Ik krijg een halve groet terug. Ik weet dat ze op voetbal zit en vraag of ze heeft gewonnen zaterdag. Haar gezicht breekt open en er ontstaat een waterval aan woorden over de wedstrijd. “We hebben met 22-0 gewonnen!” Het gesprek gaat van voetbal, naar school, de moeilijke start die ze dit jaar had, de trots dat ze haar onvoldoendes weer aan het ophalen is en zo gaat het even verder.

Tieners. Wat zie je als je ze in de kerk ziet zitten of staan? Zie je een ongeïnteresseerde tiener die tijdens de dienst fluistert, die niet kan wachten om weer naar huis te gaan? Of zie je een onzekere jongen die worstelt met zichzelf, of een meisje met een muur om zich heen?

Vooroordelen

Wat je denkt te zien zegt meer over wat je denkt, dan over wat je ziet. Je kijkt met je eigen gekleurde bril naar de mensen om je heen, je vormt een oordeel en handelt daarnaar. Zo dacht ik een Anna te zien die de kerk helemaal niks vindt en helemaal niet op mensen van de kerk zit te wachten. Mij helpt het om er bewust van te zijn dat wat ik zie meer over mij zegt dan over de ander. Dat helpt mij om over de drempel heen te stappen en contact te maken. Het verhaal over Anna voelt als een succesverhaal, maar het gaat echt niet altijd zo. Soms als ik over de drempel heen stap is het hard werken en een gesloten gesprek. Dan moet ik erop letten dat het stemmetje in mijn hoofd ‘zie je wel’ niet de kop op steekt en mij er de volgende keer van weerhoudt de drempel over te gaan.

Contact maken, de ander willen horen. Daarmee laat je merken dat de ander, een kind, een tiener ertoe doet. Dit is waar pastoraat begint. Je leest in 1 Korinthe 12 dat dit een eigenschap is van gemeente zijn en een taak voor iedereen die onderdeel van de gemeente is. De een lijkt het van nature in zich te hebben en de ander moet er moeite voor doen, dat drempeltje met vooroordelen over. Als mensen laten we ons helaas vaak leiden door onze vooroordelen. Misschien herken jij deze gedachtes wel: ‘Ze zitten niet op een volwassene te wachten’ of ‘Ik heb gewoon niet zoveel met jongeren’. Het is zoveel makkelijker om contact te maken met degene die we kennen, te kiezen voor wat veilig en vertrouwd voelt.

Drempels

Ervaar je zelf ook drempels of zie je het bij anderen in de kerk? En zou je, jezelf of anderen graag over die drempel heen willen helpen? Dan begint het met motivatie. Want waarom zou je dat oncomfortabele drempeltje over gaan als je de noodzaak er niet van ziet? Tijdens onze cursussen en trainingen bespreken we de motivatie en noodzaak van jeugdpastoraat in de gemeente. Waarom is het noodzakelijk dat kinderen en jongeren er helemaal bij horen, dat ze gezien en gehoord worden, dat het leven gedeeld wordt? Wat is het gevolg ervan als het niet gebeurt? We zien bewustwording ontstaan bij deelnemers en ook in hun kerken, de start van verandering. Maar daar blijft het niet bij.  Als je je bewust bent van de noodzaak, moet je nog wel leren wat je moet doen. Hoe zorg je dat er goed werkend jeugdpastoraat is in de kerk, dat de hele gemeente zich na inzicht van de noodzaak ook de stap maakt naar de praktijk?

De vervolgstap is bewust worden van je eigen drempels. Iedereen heeft weer andere drempels die je ervan weerhouden om contact te maken en kinderen en jongeren. Weten welke drempels je hebt, helpt je om erover heen te stappen. Maar daarbij is het ook goed om te groeien in kennis en vaardigheden hoe je contact maakt met jongeren, hoe je écht aansluit bij wie zij zijn, hoe je luistert en goed voor hen zorgt. En dat kan door een cursus te volgen, maar ook door een boek of artikelen te lezen en erover te spreken met anderen om je heen. Maar maak daarna ook de vervolgstap, ga het doen, ga ermee oefenen, stap over die drempel heen en maak contact.

Wil je meer informatie wat jou of je gemeente kan helpen om de drempel over te gaan? Wij helpen jullie graag. Bekijk ons aanbod voor kerken of mail naar planning@chrisvoorkom.nl.

Scroll naar boven