Als het leven uitzichtloos voelt

Als het leven uitzichtloos voelt

“Ik wil zo graag dood, ben zo opgebrand..”, Ik ben een mislukkeling en alleen maar tot last van mensen”. Zomaar een paar uitspraken van jongeren op onze chat. Misschien herken jij het ook wel. Bij jezelf of bij vrienden.

“Ik heb het gevoel dat ik niet meer echt gelukkig kan worden”, Ik wil gewoon van die angst af. En van dat rotgevoel en dat minderwaardigheidsgevoel”. Moeilijke emoties die zich opstapelen en er lijkt geen uitzicht op een oplossing. Er verandert maar niks in een moeilijke thuissituatie waar bijvoorbeeld mishandeling speelt of in het pesten op school. Wat kan het hopeloos en uitzichtloos voelen.

Het zorgt voor eenzaamheid: “Omdat ik niet in elkaar stort van verdriet dacht iedereen dat ik mezelf wel kon redden”. Aan de buitenkant is er soms niets te zien. De lachende vriend(in), de brutale klasgenoot zijn soms de maskers waarachter veel nare gedachten verborgen gaan. Of misschien ben je zelf wel degene die een masker draagt?

“ Wil je voor me bidden. Voor een beetje moed en kracht om verder te gaan. Hoe ik me voel..” De ander heeft je nodig en wil niet echt dood, maar zoekt een reden en de moed om door te leven.

Herken jijzelf deze gedachten aan de dood? Of herken je het bij leeftijdsgenoten?

Hoe ga je reageren op zoveel verdriet? Hoe help je jouw vriend(in) om verder te leven?

Vraag er naar en noem het bij naam

Ga het gesprek in ieder geval niet uit de weg. Vraag er naar!Noem gerust het woord zelfdoding of gedachten aan de dood. Hoewel het woord een rotlading heeft, is het goed om er concreet naar te vragen: ‘Denk je weleens aan de dood?’ Je mag zelfs concreet vragen of een vriend(in) al een plan heeft.

Door deze vragen te stellen, worden de gedachten niet erger! Je laat juist blijken dat je de ander serieus neemt en voor hem of haar kan het gesprek enorm opluchten.

Luister en toon begrip

Veroordeel niet. Somberheid, eenzaamheid en angst zijn allemaal onderwerpen waar veel jongeren zich voor schamen. Ze gaan vaak negatief over zichzelf denken en veroordelen zichzelf al vaak.  Luister naar wat je vriend(in) wil vertellen en toon begrip.

Vraag hulp

Betrek anderen bij het gesprek. Het is belangrijk dat jouw vriend(in) hulp krijgt. Ga samen kijken met wie je het verhaal kan delen. Op school, in de kerk of thuis. Kom gerust eens langs op de chat bij Chris voor advies of om je eigen gevoelens te delen.

Denk je zelf aan zelfmoord?

Misschien herken je de uitspraken in dit artikel wel. Zie je zelf ook geen uitweg meer en weet niemand dat je hiermee worstelt. Je bent welkom bij Chris om hierover door te praten, weet ook dat 113(0800-0113) 24/7 bereikbaar is. Zoek hulp en weet dat je niet de enige bent die hiermee rondloopt. We zijn er graag voor je!

Of het nu om je vriend(in) gaat of om jezelf: ga er niet zomaar aan voorbij, hou het niet geheim. Er is een reden waarom gedachten aan de dood opkomen. Zolang die reden niet opgelost is, is er hulp nodig. Met wie ga jij praten?

Wil je graag anoniem je verhaal kwijt?
Je kunt altijd terecht bij de chat!

Scroll naar boven